RESTORATION ROMAN AMPHITHEATRE OF OBULCO
8 September, 2020
REHABILITATION VAULTS ROYAL PÓSITO
5 September, 2020
04_CASA-DE-LA-PIEDRA

RESTORATION STONE HOUSE

PLAN  |  PICTURE

Starter date

September 2016

End date

August 2018

Promoter

Illustrious Town Hall of Porcuna (Jaén)

Location

Paseo de Jesús, s/n. Porcuna (Jaén)

Architect

Pablo M. Millán Millán

Building

Ilustre Ayuntamiento de Porcuna

Photography

Javier Callejas

Lighting technology

ERCO

Vertical lift

IASA lifts

Cements and concretes

Cemex

Colaborators

Inmaculada Cervera (Architect)
Javier Serrano Terrones (Technical architect)
Javier Bengoa Díaz (Engineering)
Manuel Porcuna (Installation)
Gonzalo Delgado (Construction manager)

NOLI ME TANGERE O CÓMO HACER DE UNA CASA UN MONUMENTO

Pablo-M. Millán Millán

On the side of Paseo de Jesús stands the “Casa de la Piedra”, an artisanal monument made entirely of stone from the quarries of Porcuna (Jaén). The author of this work was the local stonecutter Antonio Aguilera Rueda, to whom he dedicated 29 years of his life to carry it out. The house was made without any project, only with the logical knowledge developed by a person dedicated to the extraction of the stone.

The construction is carried out by stone cyclopean structures of more than 3.000 kilos of weight each and its putting in work is done in a primitive way, without any binder, working in full compression. This lack of applied technique will make the monument fifty years later begin to suffer an accelerated deterioration. The collapse of some pillars, the loss of structural stability of the north tower or the appearance of important pathologies of chemical origin will be the reasons that oblige the city council, current manager of the property, to intervene as a matter of urgency.

An intervention will be carried out surgically, attending to each of the pathologies in a very specific and timely manner. To this end, numerous additions will be eliminated that, with the passage of time, the family that inhabited this construction had been adding. After an important work of cleaning and restoration of the stone, a sophisticated lighting system will be chosen to bring out all the beauty of stone craftsmanship. At the same time an extensive set of ramps, built in marble concrete, will give access to a glass elevator, the only dissonant element that will allow accessibility to the whole building, as required by the town hall. In short, a project that will seek at all times to show the stone without touching the stone.

Plan

Picture