REHABILITATION REAL BUTCHERS
3 September, 2020
RB HOUSE
1 September, 2020
00_IMAGEN-PARA-LA-CABECERA-CASA-DAZA

DAZA HOUSE

Starter date

September 2017

End date

July 2018

Promoter

Private

Localitation

Coronel Aguilera Street, 26; 23790, Porcuna (Jaén).

Architect

Pablo M. Millán Millán

Building

José Morente Romero

Photographer

Javier Callejas

Colaborators

Javier Serrano Terrones (technical architect)
Javier Bengoa Díaz (Engineering)
Ildefonso Martínez Sierra (Archeology)

UN IMPLUVIUM DE LUZ

Pablo-M. Millán Millán

The house is situated in a context between party walls, in the consolidated historic city. The environment of the party walls blurs a complex line that forces the house to turn over itself, ignoring the peripheral material reality. Denying the outside to make a new world inside. The complexity of this context is accentuated when part of the dwelling is an enclosure of the neighboring dwelling, thus making part of one property overlap the other.

The proximity of the building to the castle of the city conditions the project by the application of strict urban regulations based on liminal and aesthetic criteria.

In a Roman city you do not have to rethink typologies, you have to rediscover them in the existing architectures. The project starts from the distribution of the classic Roman house: atrium, impluvium, semipublic dependencies, patio and private dependencies. This sequence, which alternates between full and empty spaces, allows to turn private rooms into an interior that wants to be a denial of everything that surrounds this house.

The main objective at all times has been the search for light. This material is achieved by opening up to the sky and giving up on a closed volume. By making all the interiors white and clean, the light takes care of doing the rest.

The city in which the house is located is rich in stone quarries, stone that has to be the protagonist in the whole work, from the baseboards to the floors.

Blueprints

Pictures